Ezt a bejegyzést az előző bejegyzés korrigálásával kezdeném, melynek lényege (mármint a korrigálásé), hogy ez a bejegyzés tartalmazza az április 4-ei információkat, amiket az előzőben 4-ére írtam, azok 3-ára értendők. Hogy miért nem szerkesztem újra az előző bejegyzésemet? Ez egyszerű, mert lusta vagyok.

2013. 04. 04.

Akkor, hogy mi is történt igazából 4-én. Az órát kevesen kezdtük, a csoport több mint harmada hiányzott, ezért az egész óra az ismétlés jegyében telt. Az ismétlés tartalmazta az előző órai, de még a szeptemberi tananyagot is. Persze azért nem ártott az ismétlés, hiszen elég gyorsan felejtő csoport vagyunk.

Az egyetlen új dolog, amit vettünk az a „” képlet volt. Valamint megtanultuk, hogyan lehet egy régi (most kb. 45 éves lenne) Ford Taurust megszerelni egy hajgumival. J

 

2013. 04. 05.

Először egy számolós feladatot kaptunk, melyet az egyesített gázállandó segítségével lehetett kiszámolni. Ez az osztály nagy részének csak sokadik nekifutásra sikerült, de volt aki csak a tanár úrral együtt haladva tudta megoldani. Ez után megismerkedtünk egy képlettel, melynek segítségéből a nyomás és a térfogat változás ismeretében ki tudjuk számítani a munkát. (Ezt mi az ’izo-’ folyamatokkal kapcsolatban vettük.)

Mikor ezzel is végeztünk egy új típusú energiaváltozással, amit adiabatikusnak hívnak. Ennek a lényege abban áll, hogy a folyamat során a rendszer nem ad le és nem vesz fel hőt. Az ilyen folyamatoknál a belső energia változás nagysága megegyezik a munka mértékével.

Most már négy speciális folyamatot is ismerünk:

  • izobar – a nyomás állandó
  • izochor – a térfogat állandó
  • izoterm – a hőmérséklet állandó
  • adiabatikus – nincs hő változás

Ezekre a folyamatokra néztünk gyakorlásként példákat a mindnapokból. Végül pedig egy kis gondolkodtató feladatot kellett elvégeznünk. És a tanár úr figyelmeztetett minket a hétfői dolgozatra és kiadta az olvasni valót.

Ja és az óra vége  előtt néhány osztálytársunk (szám szerint 3) bemutatott egy-egy otthon készített kísérletet.

2013. 04. 06.

Ezen a napon nem foglalkoztam természettudománnyal.

 

2013. 04. 07.

A mai napon neki álltam egy stirling engine-t készíteni. Ehhez először is elmentem apukámmal egy barkácsáruházba és megvásároltunk néhány hozzávalót, ami nem volt otthon (pl. 2mm-es drót). Otthon hosszan fejtegettem az angol nyelvű leírást, majd megkértem a szüleimet, hogy segítsenek. Egy idő után megnéztünk egy videót az elkészítéséről és rögtön úgy éreztük megvilágosodtunk. Ez után elkezdtük elkészíteni a motort. De elég sok nehézségünk akadt (próbáljatok meg hosszában átfúrni egy csavart). Végül sok küzdelem és egy vacsora után elkészült a motor, ami nem működött, ezért neki álltunk megkeresni a hibát, de ez eddig nem sikerült. Talán holnapig történik még valami csoda.

Ha valaki esetleg szeretne próbálkozni ezzel a motorral, akkor itt található a leírása: