2013. 03. 26.

A mai órára elfelejtettem bevinni a füzetemet és a tankönyvemet, ezért egy külön lapra dolgoztam.
Először egy ismétlő feladatot kaptunk, egy izoterm folyamat alatt végbemenő nyomásváltozást vizsgáltunk. Majd vettük az izobar folyamatokat, ahol a nyomás az állandó. Erre vettünk néhány gyakorlati példát is, például így helyezik fel a vasút kocsik kerekeit a tengelyre (zsugorkötés) vagy a hőmérők is ez alapján működnek. Végül vettük az izochor folyamatokat, ahol a térfogat állandó, ezt például a főzésben a kuktánál lehet megfigyelni.

Ez után megtanultuk a gázállandó fogalmát és mértékét is, majd számoltunk vele. Végül kaptunk egy feladatot, mely során egy zeppelin ballonjában lévő hidrogén tömegét kellett kiszámolnunk.

 

2013. 03. 27.

A mai órán a tanár úrnak helyettesítenie kellett egy másik órán, ezért azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk egy képregényt, amelyben minden eddig tanult fogalomnak, kifejezésnek szerepelnie kell.

Mi egy tudós csapatról készítettünk képregényt, akiket elrabolnak, és szobáról szobára kell rejtvényeken végig küzdeniük magukat, hogy visszanyerjék szabadságukat.

Délután még elkezdtük a kísérlet videónk forgatását is, a kísérlethez szükséges teljes kép anyagot sikeresen rögzítettük, majd részben kidolgoztuk, hogy mi is lesz a videó tényleges kinézete majd.

2013. 03. 28. – 2013. 04. 04.

A tavaszi szünet (és a sportnap) alatt nem foglalkoztam a természet ismerettel, ez alól kivétel április elseje, amikor felvettem a definíció videóhoz szükséges képi anyagot, illetve negyedike, amikor még átnéztem a teljes eddigi anyagot.