2013. 03. 22.

Pénteken a légnyomásról tanultunk. Először azt vettük, hogy hogyan jött rá Torrichelli, ennek a létezésére. Ezzel párhuzamosan átismételtük az SI alapmértékegységeit.ó (hossz, tömeg, idő, áramerősség, hőmérséklet, fényerősség, anyagmennyiség), valamint a mértékegységekhez kapcsolható előtagokat (piko-, nano-, mikro-, mili-, kilo-, mega-, giga-, tera-). Ez után megbeszéltük, hogy a légnyomás nagysága mitől függ, illetve azt, hogy a szél miként jön létre.

Miután a légnyomást így átvettük, áttértünk a párolgásra, itt megtanultam egy új fogalmat, a relatív páratartalmat, ez mint megtudtam, azt mutatja meg, hogy az adott levegő páratartalma, az adott hőmérsékleten telített párataartalmú levegő páratartalmának hány százaléka.

Az óra ezzel lényegében véget is ért, a tanár úr figyelmeztett minket, hogy hétfőn dolgozatot írunk és, hogy nézzük át a tankönyvben az anyagot.

2013. 03. 23.

A szombati nap folyamán semmi lényegeset, termtudhoz köthetőt nem csináltam.

2013. 03. 24.

Viszont vasárnap délután úgy döntöttem eleget teszek a tanár úr óra végi felszólításának és átnéztem az anyagot, igaz a tény anyagból nem sok olyanhoz jutottam, amit órán ne vettünk volna. Ez az átnézés, segített abban, hogy a képleteket megjegyezzem.

2013. 03. 25.

Hétfőn reggel mialatt az iskola felé jöttem még átnéztem és memorizáltam a képleteket, amik általában nehezen mennek. Mikor beértem és elkezdődött az óra, megírtuk a dolgozatot, ami szerintem jól sikerült.

A dolgozat után elkezdtünk az áramlástannal foglalkozni. Először a Bernoulli-törvényt vettük, majd megállapítottuk, hogy ez is segíti a repülőgépeket a repülésben. (De persze, mint megtudtuk a tanár úrtól a repüléshez semmi más nem kell, csak az, hogy a föld mellé essünk.) Valamint megtanultuk, hogy egy cső keresztmetszete és a benne áramló folyadék sebessége fordítottan arányos.

Ez után áttértünk a gázokra. Megbeszéltük a gázok négy állapot jelzőjét (térfogat, nyomás, hőmérséklet, anyagmennyiség). Megvizsgáltuk a  térfogat és a nyomás összefüggését úgy, hogy a hőmérséklet és az anyagmennyiség állandó. Az órát végül a Bojle-Marriot törvénnyel és az izoterma fogalmával fejeztük be.